Fluisterboot, Jenevermuseum en Zavor in Schiedam

27-06-2018 14:00

De Roterodames hebben vanmiddag genoten van een middagje Schiedam.

Allereerst een tocht over het water met de Fluisterboot.  Vanaf het water zie je stad van een heel andere kant. Je vaart langs de hoogste molens ter wereld, pakhuizen en de branderijen in de oude binnenstad van Schiedam.

Daarna een rondleiding door Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, dit museum bevindt zich sinds 1996 in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij, (De Locomotief) aan de Lange Haven 74-76 in Schiedam, de stad die bekend werd als jeneverhoofdstad van de wereld.

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over de geschiedenis en achtergronden van jenever en jeneverstoken in Nederland. Denk daarbij aan reclame-uitingen, verpakkingsmateriaal of glaswerk. Er is meestal een wisseltentoonstelling te bewonderen. Het museum beschikt over een proeflokaal en niet te vergeten de historische branderij waar moutwijnjenever gestookt wordt volgens de Oud-Hollandsche Methode en naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam 'Old Schiedam'.

Ter afsluiting nog een drankje op het heerlijke terras van Zavor, direct achter het museum gelegen.